maanantai 9. marraskuuta 2015

Maitoaltistusta



Nyt ollaan käyty pojan kanssa allergiasairaalassa. Ensimmäisellä kerralla tehtiin ihotestit. Toisena päivänä vielä maitoaltistus. Ihotesteissä ei maitoallergiaa näkynyt.

Maitoaltistus sujui myöskin yllättävän hienosti. Ensimmäinen maitoannos aiheutti poskille pientä haaleaa punaista ihottumaa, mikä ei lähtenyt ollenkaan pois. Tuli myös nopeita ihon lehahduksia kasvoilla ja kaulalla. Nämä lehahtelut häipyivät nopeasti itsestään.

Lääkäri ei maitoaltistuksessa välitä näistä lehahteluista, vain iholle jäävistä ihottumista. Kaikki annokset siis saatiin annettua. Viimeisen annoksen jälkeen tuli lisäksi käteen punaista ihottumaa ja turvotusta.

Saatiin ohjeeksi jatkaa altistusta kotona. Ensimmäisenä päivänä 4dl maitoa, seuraavina 5-6dl.

Kotona alkoi tuo maidon maku olla pojalle liikaa, mutta hyvin sain määrät menemään, kun sekoitin maitoa puuroihin ja ruokiinkin. Desimitalla on hyvä mitata päivän annokset saaduiksi. Samalla merkitsin jääkaapin oveen lappuun määrät mitä on milloinkin annettu.

Vatsavaivoja tuli alkuun paljon ja refluksi myös pahentui. Mutta ei tuo refluksi niin pahaksi ole äitynyt kuin pienempänä. Lääkäri vielä soitti kotiin kyselläkseen miten altistus on sujunut.

Jatko-ohjeeksi saatiin jatkaa maitotuotteiden antoa. Maidon voi osittain korvata muilla maitotuotteilla, jos maito maitona ei maistu. Viili onkin ollut ehdoton herkku. Samoin juusto. Nyt kokeilussa on ihan maustamaton jogurtti marjojen tai esim.  mangososeen kera.

 Poskien pieniin ihottumiin saatiin ohjeeksi käyttää kuureina 1% hydrokortison voidetta.

Ennen kaikkea on ollut ihana huomata, että kyllä se vauvan maitoallergia voi alkaa parantua ajan kanssa. Meillä se näyttäisi menevän niin. Enää ihoreaktiot eivät ole sitämätöntä kutinaa ja siitä aiheutuvaa raapimista, ja ihon rikkoutumista.

Vauva ajan allergiasuossa vuoden rämpineenä tuntuu aivan mahtavalta antaa pienelle viilipurkki syötäväksi. Tai kuten eilen, kaupan jugurttihedelmä välipalapussi, kun seurasimme tytön jalkapallopeliä kuplahallissa.

Se hyvä puoli tässä on ollut, että äitinä olen aika paljon viisaampi nyt maitoallergiasta. Tietoa on tullut etsittyä paljon. Blogin pitäminen antaa hyvät mahdollisuudet jakaa omia kokemuksia. Niitä mielelläni jaankin omien kokemusteni pohjalta.

 Maidottomia reseptejä ajattelin tänne blogiin lisäillä, mitä olen hyväksi havainnut. Vaikeaa oli itselle kipeän ja unettoman vauvan kanssa alku imetysdieetin kanssa, kun piti jokainen maidoton resepti löytää ja kokeilla mitä itse voi syödä. Mutta kaikkeen tottuu. Maidottomuuskaan ei loppujen lopuksi ollut itselle ollenkaan vaikeaa. Täytyi vain löytää korvaavat tuotteet. Näistä siis lisää myöhemmin reseptien muodossa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti