maanantai 29. helmikuuta 2016

Kana-perunavuoka uunissa, maidoton



Kana-perunavuokaan tarvitaan:

Paketti kanasuikaleita
Sipulia
Perunoita
Porkkanoita
Herne-maissi-paprikaa
Planti maidotonta chiliruokakermaa 2prk
Currya, suolaa ja mustapippuria maun mukaan.

Perunat ja porkkanat voi suikaloida valmiiksi kylmään veteen jo edellisenä iltana. Ja säilyttää kannellisessa astiassa jääkaapissa.

Itse ostan perunat usein 10kg säkissä, näin tulee perunoiden hinta edulliseksi. Samoin porkkanapussit yritän löytää mahdollisimman isoissa pusseissa. Löysin tätä ruokaa varten myös Plantin ruokakermat tarjouksesta lähikaupasta 3 prk 1,50€. Joten edullisia nämäkin. 


Kuullota pienessä määrässä öljyä sipulit ja mausteet, lisää kanasuikaleet ja ruskista.


Lado ainekset vuorotellen uuninkestävään vuokaan.


Päällimmäiseksi perunat.


Lisää viimeiseksi ruokakermat, ja paista uunissa n. 50min. 200:ssa asteessa. Tarkista välillä kypsyys, ja peitä pinta foliolla, jos pinta alkaa tummumaan liikaa. Jätä ruoka vielä kypsymään jälkilämmöllä.

Tämä resepti on maidoton, sillä käytin maidotonta ruokakermaa. 


sunnuntai 28. helmikuuta 2016

Ostoksilla tyttären kanssa



  Kävimme eilen ostoksilla tyttären ja pojan kanssa. Välillä on hyvä päästä viettämään laatuaikaa isompien lasten kanssa. Tänään oli tyttären päivä, tytär siis päätti missä käymme.  Yhdessä siis kävimme tyttären mielipaikoissa.

Kiertelimme eri kosmetiikka kaupat, kävimme jäätelöllä,  donitsilla, ja vietimme laatuaikaa. Erilaiset suihkutuotteet, huulirasvat ja hajuvedet ovat nyt tyttärelle mieluisia.  Yllättäin löysimmekin tämän mieleisen suihkushampoon ihan sittarista ruokaostosten yhteydessä. Oli vieläpä tarjouksessa 3:lla eurolla.

Tuoksu on aivan ihanan mansikkainen. Tyttären mielestä kermamainen koostumus. Testattu on siis heti, kun kotiin päästiin.

Toinen ostos olikin ihan tärkeä. Kuulin, että silmälaseja käyttäville on mahdollista saada urheiluun tuollaiset silmälasin pidikkeet.  Näitä saa ihan silmälasiliikkeistä. Oli kyllä hyvä ostos, sillä nyt tytär pääsee myös telinevoimistelu treeneihin. Se on lisäharjoite jalkapallotreenien lisäksi.  Nyt pysyy lasit päässä hyvin missä tahansa urheilussa.

Ja sitten vielä muuta asiaa.  Olen ajatellut tehdä postaus sarjan edullisesta kotiruoasta.

Itseäni kiinnostaa tehdä ruokaa isolle perheelle edullisesti. Mutta myös niin, että maistuu lapsille. Olen myös tietoisesti lisäämässä kasviksia ruokavalioon myös meidän vähän kasviksille nirsoille pojille. Onneksi sentään salaatit maistuvat hyvin kaikille. Mutta ruokiinkin olisi kyllä kiva saada lisättyä kasviksia.

 Siispä tulossa meidän edullisia arkiruokia, joita voi mahdollisesti valmistella jo etukäteen edellisenä iltana ja siten tehdä  myös nopeasti.

Uuniruoat tietysti vie oman aikansa. Niitä usein teen, sillä ruoan voi helposti laittaa uuniin valmistumaan, vaikka pienimmän päiväunien ajaksi.

 Nythän meillä on perheessä maitoallerginen ja kaksi laktoositonta. Siispä ruoat on usein maidottomia. Lisään myös tiedon ohjeeseen, jos on maidoton. Huomenna vuorossa ensimmäinen arkiruoka. 

lauantai 20. helmikuuta 2016

Ihana perjantai



 Kylläpä oli meillä ihana perjantai! Saimme äitini, toisen siskoni ja veljeni tänne meille kyläilemään koko päiväksi. Harvoin kun pääsemme näkemään, niin on kyllä aina moninverroin ihanaa nähdä.

 Äitini teki meille kolmelle tyttärelle kaikille nämä samat "Lumisukat" kirjasta Rakas villasukka. Lankana näissä oli luonnonvalkoista TeeTee Tundra-alpakkalankaa. Aivan ihanat! Niin pehmeät ja lämpimät. Tänään on taas satanut niin paljon lunta, että villasukkia saa onneksi vielä käyttää edelleen hyvillä mielin. 

maanantai 15. helmikuuta 2016

Sairastelua



Niinpä nämä sairastelut iskivät myös meille. Koululaiselle tuli vatsatauti, joka lopulta oli 3:mella lapsella. Pienin on ollut nyt  kolme päivää kuumeflunssassa. Pahinta näin pienen kanssa on kovan kuumeen saaminen laskuun, ja hengityksen vaikeutuminen tukkoisuuden ja myöhemmin räkäisyyden vuoksi.

Ensimmäinen yö oli vaikein. Kuume oli korkea, ja hengittäminen vaikeaa tukkoisen nenän kanssa. Yskäkin vaivasi. Paras apu oli tuolloin nukuttaminen pää reilusti kohoasennossa. Höyryhengitys ja kuumelääkkeillä kuumeen alentaminen. Suuri apu tukkoiseen nenään on myös Baby Mist nenäsuihke. Uskon, että sen käyttö on meillä estänyt korvatulehdusten saamisen, ainakin osittain. Vielä ei siis ole tullut yhtäkään korvatulehdusta. Näin oli myös vanhimmalla tyttärellämme. Muilla lapsilla kyllä on ollut ja yhdeltä jouduttiin jopa putkittamaan molemmat korvat vuoden täytettyään. Mutta siis kiitollinen saan olla, kun nyt ollaan todellakin säästytty tällä kertaa korvatulehdus kierteiltä.

Refluksi kylläkin vaikeuttaa sairastelua nyt. Selkeästi paheni nyt kuumeen yhteydessä.

 Yksi erittäin hyvä juttu muistaa pienten ja isompienkin sairastelussa, on ennen kaikkea nesteytys! Se että saa kuumeisen lapsen edes juomaan, jos ruoka ei maistu niin hyvin kuin tavallisesti, on ensiarvoisen tärkeää.  Ja juoma saa kyllä olla mielijuomaa. Niin sitä saa helpommin menemään. Nytkin ihan suosiolla annoin kaakaota maidon ja veden lisäksi. Kaakao olikin niin hyvää, että nyt sitä pyydetään joka kerta, kun jääkaappi aukeaa. Tämä olikin ensimmäinen kaakaokokeilu. Oatlyn valmiskaakaota kokeiltiin. Maistui hyvälle kun itsekkin maistoin. Onneksi se maitokin silti yhä kelpaa, kun vain sanoo ettei kaakaota ole.

 Mikä sitten on ollut äidin pelastus jaksamiseen yövalvomisten takia? :-) No se kahvi! Kahvia on tullut juotua jokunen kuppi enemmän kuin normaalisti.

Onneksi nyt aletaan jo olla paranemaan päin. Ja mikä ihana piristävä uutinen. Saadaan äitini ja siskoni loppuviikosta meille käymään! Sitä odotellessa. Mukavaa viikon alkua kaikille!  

sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Upeat sukkanappikset




*postaus sisältää linkin 

 Nyt löytyi sellaiset nappikset, mitä olen talvisin pojille toivonut. 

Talvella pelataan ulkona kylmissäkin olosuhteissa pakkasella. Nappiksiin huonosti mahtuu ohuttakaan villasukkaa, ja nappikset on kyllä kylmät pakkasella. Ollaan käytetty varpaissa varpaidenlämmittimiä, mutta silti on pojat tulleet hytisten kotiin kuuman suihkun alle.  

Nyt kun pojat on pitkään puhuneet "sukkanappiksista". Käytiin ostamassa nämä Adidaksen nappikset. 

Näissä siis on nilkassa lisänä tuo"sukka", mikä on aivan upea ominaisuus. Näillä on taatusti hyvä pelata myös talvisissa olosuhteissa. 

Nämä lähtevät nyt meillä kokeiluun. Varmasti hyvät kengät myös tulevaa Ranskan pelimatkaa ajatellen.  Nyt alankin säästämään, että saadaan myös toisille pojille ja tytölle samanlaiset.  

Näyttää istuvan jalkaankin ihan uskomattoman hyvin. Materiaali on laadukkaan tuntuista. Jos teilläkin on tarvetta uusille nappiksille, kannattaa ehdottomasti miettiä näitä yhtenä vaihtoehtona. 

 Täältä pääsette tutustumaan erilaisiin nappiksiin Löydät jalkapallokenkiä lukuisilta eri merkeiltä Unisportstore.fi:ssä

keskiviikko 10. helmikuuta 2016

Kevään sny-rinkiin ilmoittautuminen


Rakastatko käsitöitä? Pidätkö yllätyksistä? Kaipaatko jännitystä kevääseen? Silloin kannattaa ilmoittautua kevään 2016 sny-kierrokselle.

 Ideanahan on lähettää salaiselle parille neuleaiheinen paketti arvoltaan 20 euroa plus postituskulut.  Rinki kestää 4 kuukautta, ja tuo iloa arkeen pakettien kasauksen ja saamisen myötä. Itse saat omalta salaiselta ystävältäsi neuleaiheisen paketin.

Itse olen ollut mukana useamman kerran, ja kovasti kutkuttaa lähteä nytkin mukaan. Kevään kiireet ja poikien tulevat jalkapallon ulkomaanreissut pistävät vähän mietityttämään, pystynkö tällä kertaa lähteä mukaan. Katsotaan.

Nyt siis on ilmoittautuminen käynnissä parhaillaan. Lisää voit lukea ilmoittautumisesta ja ohjeista : Täältä

sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Viikonlopun ulkoilua lumisateessa










Meidän eilinen lauantaiaamu lähti reippaasti käyntiin jo 8.30. Lähdettiin viemään tyttöä harjoitusotteluun puolen tunnin kävelymatkan päähän. Ulkoiltiin samalla kahden nuorimmaisen kanssa raikkaassa ulkoilmassa.

S on jo kova poika kannustamaan kentän reunalla. Huutaa kovalla äänellä "uvaaa"!!! Ja perään taputukset.

Ja illemmalla alkoikin niin kivasti sataa lunta, että pakkohan se oli vielä lähteä uudestaan ulos. Tällä kertaa otettiin liukuri mukaan.

 Onneksi tulikin ulkoiltua eilen. Tänä aamuna on nimittäin niin märkää, ei ollenkaan niin kiva ilma kuin eilen. Tässä ehdin jo aamupalan yhteydessä leipoa laskiaispullia. Kohta täytellään ne. Mukavaa sunnuntaita kaikille! 

perjantai 5. helmikuuta 2016

Lukeminen





Lapsuuden kesistä on mieleen jäänyt  kirjojen lukeminen. Muistan, miten ihanaa oli aloittaa kesäloma, ja hakea kirjastosta hurja pino kirjoja. Pystyin lukemaan vaikka miten monta kirjaa päivässä. Ajantaju vain hämärtyi kun sai uppoutua kirjan maailmoihin. Sittemmin tuli opiskelut ja työt, ja jotenkin romaanien lukeminen on jäänyt perheen arjen kautta todella vähäiselle. Tällä hetkellä olen pääasiassa lehtien lukija. Niissä on lyhyitä, nopeasti luettavia juttuja, joita ehtii pienessäkin ajassa ahmia. Aina löytää uusia vinkkejä ja ajatuksia.

Rakastan lukea kirjoja, mutta jos löytää mielenkiintoisen kirjan, mikä onkaan kamalampaa, kuin keskeyttää se. Tällähetkellä on mahdotonta löytää tuota keskeytymätöntä lukuaikaa muulloin kuin myöhään yöllä. Ja usein silloin myös haluan tehdä käsitöitä. Pitää siis valita kahdesta mielipuuhasta aina toinen. Usein kirjan sijaan se lukeminen on nykyään lehden lukua.  Nyt olen päättänyt myös hankkia aikaa, vaikka väkisinkin kirjojen lukemiselle. 

Löysin kirpparilta tuon  Gangesin tytär, pokkarin. Minua on aina kiinnostanut Adoptio ja miten adoptoidun lapsen elämäntarina kulkee.  Minkälaisia elämän kohtaloita on adoption taustalla. Adoptio ohjelmat ovat myös mielenkiintoisia, niitä olen seurannut myös.  Mielenkiinnolla aloitan tämän kirjan lukemisen illalla.

Lukeminen on tietysti parasta silloin, kun vieressä on jotakin herkkua. Pakko vielä vinkata valkosuklaan ystäville tästä ihanasta uudesta suklaasta. Kaupassa pisti silmään tuo rakastamani marja mustikka, ja valkosuklaa. Tässä suklaassa parasta on isot mustikkapalat ja plussana vielä runsas puffattu riisi! Nam! Ihan paras valkosuklaalevy tällä hetkellä. Myös lapset ihastuivat tähän heti, vaikka eivät valkosuklaasta niin välitäkkään. Täytyykin hakea toinen levy, jos siitä sitten riittäisi lukuhetkeenkin. Tämä levy kun meni heti jakoon ja parempiin suihin. 

tiistai 2. helmikuuta 2016

Herkulliset juurespihvit


Uudistunut Pirkka lehti tuli viime viikolla. Tykkään, löysin monia hyviä vinkkejä.  Kuten tämän kokeilemisen arvoisen juurespihvi ohjeen. Näistä tuli herkullisia!  Ohjeesta tulee 4:jälle henkilölle. Minä tein annoksen kaksinkertaisena.

Ohje
1pkt (500g) Pirkka juuressosetta
1 1/2 dl kaurahiutaleita
1/2 dl perunajauhoja
 1 pieni (100g) sipuli
2 kananmunaa
1tl Provencen mix-yrttisekoitusta
1/4tl suolaa
ripaus mustapippuria

Paistamiseen
juoksevaa margariinia





1. Sekoita juuressose, kaurahiutaleet ja perunajauhot. Anna turvota noin 5 minuuttia välillä sekoittaen.


2. Kuutioi sipuli ja lisää kuutiot taikinaan. Sekoita joukkoon munat ja mausteet.



3. Paista taikinasta ohukaispannulla pihvejä miedolla lämmöllä. Paistoaika on noin 4 minuuttia/puoli. Tarjoa lisäksi halutessasi yrteillä maustettua kermaviilikastiketta.



Meidän sunnuntaiaterian lisukkeena oli tällä kertaa perunoita, porkkanaraastetta ja smetanaa.

Oi että oli hyvää! Yllättäen maistui ihan hyvin myös lapsille, vaikka "juuressose" sanana ei uppoa lapsiin. Mutta palaute olikin: "Nää onkin ihan hyviä" .

maanantai 1. helmikuuta 2016

Ihanat villasukat



Sain syksyn 2015 Sny-paketista kerät tätä aivan ihanaa Regian Arnes&Carlos sukkalankaa. Nyt sain tehtyä valmiiksi näin ihanat sukat! Ihana oli kutoa sukkaa välillä vähän ohuemmalla langalla. Vielä, kun kutoessa tulee esiin langan ihanat keväisen kesäiset värit. Tykkään näistä kovasti! Niin tykkää 11-vuotias tyttärenikin, jolle nämä myös sopivat hienosti.